HRVATSKO KEMIJSKO DRUŠTVO

Tradicija u promicanju kemije u Hrvatskoj od 1926.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih

International Junior Science Olympiad, IJSO

IJSO 2019: Doha, Katar, 3. do 12. prosinca 2019.

Na upravo završenoj 16. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Doha, Katar, 3.-12. prosinca 2019. g., https://ijso2019.edu.gov.qa/) hrvatski učenici postigli su izvrstan rezultat osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje:

 • Lorena Komočar, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, srebrna medalja
 • Dorijan Lendvaj, učenik XV. gimnazije Zagreb, srebrna medalja
 • Lovro Marić, učenik XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja
 • Fran Miletić, učenik XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja
 • Luka Passek-Kumerički, učenik XV. gimnazije Zagreb, srebrna medalja
 • Nika Tretinjak, učenica XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike). Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo oko 410 učenika iz 70 zemlje širom svijeta. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Katar i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2018./19.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Izabrana ekipa se pripremala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Učenike su na olimpijadu vodili Tajana Begović, Petra Cvjetko i Krešo Zadro, svi djelatnici PMF-a koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi.


IJSO 2018: Gaborone, Bocvana, 2. do 11. prosinca 2018.

MOTO: izazov i poticaj nadarenim učenicima

Na 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Gaborone, Bocvana, 2. - 11. prosinca 2018.) hrvatski učenici postigli su vrlo zapažen uspjeh osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje:

 • Grgur Premec, učenik XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Olga Jerković Perić, učenica XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Mia Crnogaj, učenica XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Dorijan Lendvaj XV. gimnazija, Zagreb, brončana medalja
 • Matej Vojvodić, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina, Zagreb, brončana medalja
 • Bartol Bučan, učenik III. gimnazija, Split, brončana medalja

Učenike su na olimpijadu vodili mentori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Krešo Zadro, dr. sc. Andreja Lucić i prof. dr. sc. Tajana Preočanin.

Pripreme za natjecanje održane su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz veliku pomoć djelatnika Kemijskog odsjeka, IRB-a i studenata.


IJSO 2017: Nijmegen, Nizozemska, 3. do 12. prosinca 2017.

Na 14. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Nijmegen, Nizozemska, 3.-12. prosinca 2017.) hrvatski učenici postigli su vrlo zapažen uspjeh osvojivši jednu srebrnu i pet brončanih medalja:

 • Grgur Premec, učenik OŠ Dugave, sada XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Marko Preočanin, učenik OŠ Isidora Kršnavoga, sada XV. gimnazije, Zagreb, brončana medalja
 • Olga Jerković Perić, učenica OŠ J. J. Strossmayera, sada XV. gimnazije, Zagreb, brončana medalja
 • Mirko Armanda, učenik OŠ Bol, sada III. gimnazije, Split, brončana medalja
 • Alisa Pevec, učenica VI. OŠ Varaždin, sada I. gimnazije, Varaždin, brončana medalja
 • Ema Borevković, učenica OŠ Cvjetno naselje, sada XV. gimnazije, Zagreb, brončana medalja

Učenike su na olimpijadu vodili mentori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Krešo Zadro, izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša i dr. sc. Andreja Lucić.

Pripreme za natjecanje održane su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz veliku pomoć djelatnika Kemijskog odsjeka, IRB-a i studenata.


IJSO 2016: Bali, Indonezija, 2.–11. prosinca 2016.

U organizaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi (International Junior Science Olympiad, IJSO) održanoj na Baliju, Indonezija, od 2. do 11. prosinca 2016. g. (http://www.ijsoweb.org/) sudjelovalo je šest hrvatskih srednjoškolaca mlađih od 15 godina pod vodstvom mentora: Filip Torić, dipl. ing. (fizika), izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša (kemija) i dr. sc. Andreja Lucić (biologija). Na olimpijadi je sudjelovalo je preko 250 učenika iz raznih zemalja diljem svijeta raspoređenih u 50-tak timova. Tijekom natjecanja učenici su rješavali zadatke iz područja fizike, kemije i biologije te interdisciplinarne zadatke koji su zahtijevali povezivanje znanja iz sva tri navedena prirodoslovna područja. Osim teorijskih i računskih zadataka, učenici su se takmičili i u eksperimentalnom radu koji je zahtijevao preciznost, spretnost i snalažljivost te sposobnost zaključivanja na temelju eksperimentalnih opažanja.

Učenici koji su predstavljali Hrvatsku na ovom natjecanju bili su: Andrea Križanić iz Prve gimnazije Varaždin, Luka Kraljević i Ema Moškatelo iz zagrebačke XV. gimnazije, te Darijan Gudelj, Luka Bulić Bračulj i Barbara Sumić iz III. gimnazije Split. Darijan Gudelj osvojio je srebernu medalju, dok su ostali učenici osvojili brončane medalje.

Natjecatelji koji su sudjelovali na IJSO 2016 odabrani su dodatnim testiranjem najboljih učenika s prošlogodišnjih državnih natjecanja iz fizike, kemije i biologije, a koji zadovoljavaju propisanu dobnu granicu za sudjelovanje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi. Testiranje je provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u lipnju 2016. Na temelju testova sastavljenih od strane gore spomenutih mentora, odabrano je šestoro najboljih učenika. Prije odlaska na olimpijadu, učenici su prošli pripreme u laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a. U pripremama učenika za IJSO2016, osim mentora, sudjelovali su također i izv. prof. dr. sc. Tajana Preočanin, izv. prof. Ines Primožič, Ivan Nemet, dipl. ing., i studenti Marko Tomić, Tin Klačić, Vedran Vuković, Ivica Petar Čališ i Nikolina Lešić.


IJSO 2015: Daegu, Republika Koreja, 2.–12. prosinca 2015.

U organizaciji prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad; IJSO) održanoj u Daegu, Republika Koreja, od 2. do 12. prosinca 2015. g. (www.ijso2015.org; www.facebook.com/ijso2015) sudjelovali su šest hrvatskih srednjoškolaca mlađih od 16 godina pod vodstvom mentora: prof. dr. sc. Kreše Zadre (fizika), izv. prof. dr. sc. Tajane Preočanin (kemija) i dr. sc. Andreje Lucić (biologija). Učenici su se natjecali u rješavanju teorijskih zadataka, zadataka višestrukog izbora i ali i timski u rješavanju praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Zadatci u natjecanju bili su problemski i uključivali su spretnost u eksperimentalnom radu, obradi podataka i znanstvenom pristupu rješavanju problema.

Na natjecanju je sudjelovalo pedesetak država iz cijelog svijeta. Natjecanje se održava tijekom tri dana za vrijeme kojih su učenici rješavali teorijske i praktične zadatke koji obuhvaćaju područja sva tri prirodoslovna područja. Naši su učenici osvojili tri srebrne (Tea Arvaj, Petar Nižić-Nikolac, Noa Jelić Matošević) i jednu brončanu medalju (Paula Vidas). Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financirali su sponzori: Hrvatski Telekom, Hyundai, INA, Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija i Osječka županija, Poliklinika za zaštitu djece, Kartonaža Jedinstvo i Jafaprint Solin.

Natjecatelji koji su sudjelovali u IJSO2015 su odabrani testiranjem najboljih učenika s prošlogodišnjih državnih natjecanja u znanju iz fizike, kemije i biologije. Testiranje je provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a temeljilo se na uspješnosti u rješavanju problemskih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Izabrani su učenici (u zagradi je prvo navedena škola iz koje su učenici došli na državno natjecanje temeljem kojeg su pozvani na testiranje za Olimpijadu, a potom škola koju učenici trenutno pohađaju): Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek), Noa Jelić Matošević (Osnovna waldorfska škola, sada Gimnazija A. Mohorovičića, Rijeka), Petar Nižić-Nikolac (XV. Gimnazija, Zagreb), Marta Paladin (OŠ Stenjevec, sada Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb), Klara Tomašković (XV. Gimnazija, Zagreb) i Paula Vidas (XV. Gimnazija, Zagreb). Svi učenici su se tijekom studenog 2015. godine prošli pripreme u praktikumima i laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a U pripremama učenika za EUSO2015, osim mentora, sudjelovali su također i studenti Tin Klačić, Vedran Vuković i Ivan Šapina.

Periodni sustav

Kalendar događanja

Solutions in Chemistry

ICESAA3

CEUM 2024

2. Simpozij analitičke atomske spektrometrije

2nd Workshop on Mass Spectrometry in Life Sciences

ISXB6

MCC35

SiSK

AdriaticNMR2023

28HSKIKI

MMCE2022

CompChemDay2022

E-škola kemije

IUPAC

EuChemS - European Chemical Society

Hrvatsko prirodoslovno društvo

Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa

Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Kemijski odsjek, PMF, Zagreb

Chemistry in Europe

American Chemical Society

Royal Society of Chemistry

European Federation for Medicinal Chemistry and Chemical Biology

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih

International Junior Science Olympiad, IJSO

IJSO 2019: Doha, Katar, 3. do 12. prosinca 2019.

Na upravo završenoj 16. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Doha, Katar, 3.-12. prosinca 2019. g., https://ijso2019.edu.gov.qa/) hrvatski učenici postigli su izvrstan rezultat osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje:

 • Lorena Komočar, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, srebrna medalja
 • Dorijan Lendvaj, učenik XV. gimnazije Zagreb, srebrna medalja
 • Lovro Marić, učenik XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja
 • Fran Miletić, učenik XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja
 • Luka Passek-Kumerički, učenik XV. gimnazije Zagreb, srebrna medalja
 • Nika Tretinjak, učenica XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike). Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo oko 410 učenika iz 70 zemlje širom svijeta. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Katar i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2018./19.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Izabrana ekipa se pripremala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Učenike su na olimpijadu vodili Tajana Begović, Petra Cvjetko i Krešo Zadro, svi djelatnici PMF-a koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi.


IJSO 2018: Gaborone, Bocvana, 2. do 11. prosinca 2018.

MOTO: izazov i poticaj nadarenim učenicima

Na 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Gaborone, Bocvana, 2. - 11. prosinca 2018.) hrvatski učenici postigli su vrlo zapažen uspjeh osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje:

 • Grgur Premec, učenik XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Olga Jerković Perić, učenica XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Mia Crnogaj, učenica XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Dorijan Lendvaj XV. gimnazija, Zagreb, brončana medalja
 • Matej Vojvodić, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina, Zagreb, brončana medalja
 • Bartol Bučan, učenik III. gimnazija, Split, brončana medalja

Učenike su na olimpijadu vodili mentori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Krešo Zadro, dr. sc. Andreja Lucić i prof. dr. sc. Tajana Preočanin.

Pripreme za natjecanje održane su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz veliku pomoć djelatnika Kemijskog odsjeka, IRB-a i studenata.


IJSO 2017: Nijmegen, Nizozemska, 3. do 12. prosinca 2017.

Na 14. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Nijmegen, Nizozemska, 3.-12. prosinca 2017.) hrvatski učenici postigli su vrlo zapažen uspjeh osvojivši jednu srebrnu i pet brončanih medalja:

 • Grgur Premec, učenik OŠ Dugave, sada XV. gimnazije, Zagreb, srebrna medalja
 • Marko Preočanin, učenik OŠ Isidora Kršnavoga, sada XV. gimnazije, Zagreb, brončana medalja
 • Olga Jerković Perić, učenica OŠ J. J. Strossmayera, sada XV. gimnazije, Zagreb, brončana medalja
 • Mirko Armanda, učenik OŠ Bol, sada III. gimnazije, Split, brončana medalja
 • Alisa Pevec, učenica VI. OŠ Varaždin, sada I. gimnazije, Varaždin, brončana medalja
 • Ema Borevković, učenica OŠ Cvjetno naselje, sada XV. gimnazije, Zagreb, brončana medalja

Učenike su na olimpijadu vodili mentori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Krešo Zadro, izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša i dr. sc. Andreja Lucić.

Pripreme za natjecanje održane su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz veliku pomoć djelatnika Kemijskog odsjeka, IRB-a i studenata.


IJSO 2016: Bali, Indonezija, 2.–11. prosinca 2016.

U organizaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi (International Junior Science Olympiad, IJSO) održanoj na Baliju, Indonezija, od 2. do 11. prosinca 2016. g. (http://www.ijsoweb.org/) sudjelovalo je šest hrvatskih srednjoškolaca mlađih od 15 godina pod vodstvom mentora: Filip Torić, dipl. ing. (fizika), izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša (kemija) i dr. sc. Andreja Lucić (biologija). Na olimpijadi je sudjelovalo je preko 250 učenika iz raznih zemalja diljem svijeta raspoređenih u 50-tak timova. Tijekom natjecanja učenici su rješavali zadatke iz područja fizike, kemije i biologije te interdisciplinarne zadatke koji su zahtijevali povezivanje znanja iz sva tri navedena prirodoslovna područja. Osim teorijskih i računskih zadataka, učenici su se takmičili i u eksperimentalnom radu koji je zahtijevao preciznost, spretnost i snalažljivost te sposobnost zaključivanja na temelju eksperimentalnih opažanja.

Učenici koji su predstavljali Hrvatsku na ovom natjecanju bili su: Andrea Križanić iz Prve gimnazije Varaždin, Luka Kraljević i Ema Moškatelo iz zagrebačke XV. gimnazije, te Darijan Gudelj, Luka Bulić Bračulj i Barbara Sumić iz III. gimnazije Split. Darijan Gudelj osvojio je srebernu medalju, dok su ostali učenici osvojili brončane medalje.

Natjecatelji koji su sudjelovali na IJSO 2016 odabrani su dodatnim testiranjem najboljih učenika s prošlogodišnjih državnih natjecanja iz fizike, kemije i biologije, a koji zadovoljavaju propisanu dobnu granicu za sudjelovanje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi. Testiranje je provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u lipnju 2016. Na temelju testova sastavljenih od strane gore spomenutih mentora, odabrano je šestoro najboljih učenika. Prije odlaska na olimpijadu, učenici su prošli pripreme u laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a. U pripremama učenika za IJSO2016, osim mentora, sudjelovali su također i izv. prof. dr. sc. Tajana Preočanin, izv. prof. Ines Primožič, Ivan Nemet, dipl. ing., i studenti Marko Tomić, Tin Klačić, Vedran Vuković, Ivica Petar Čališ i Nikolina Lešić.


IJSO 2015: Daegu, Republika Koreja, 2.–12. prosinca 2015.

U organizaciji prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad; IJSO) održanoj u Daegu, Republika Koreja, od 2. do 12. prosinca 2015. g. (www.ijso2015.org; www.facebook.com/ijso2015) sudjelovali su šest hrvatskih srednjoškolaca mlađih od 16 godina pod vodstvom mentora: prof. dr. sc. Kreše Zadre (fizika), izv. prof. dr. sc. Tajane Preočanin (kemija) i dr. sc. Andreje Lucić (biologija). Učenici su se natjecali u rješavanju teorijskih zadataka, zadataka višestrukog izbora i ali i timski u rješavanju praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Zadatci u natjecanju bili su problemski i uključivali su spretnost u eksperimentalnom radu, obradi podataka i znanstvenom pristupu rješavanju problema.

Na natjecanju je sudjelovalo pedesetak država iz cijelog svijeta. Natjecanje se održava tijekom tri dana za vrijeme kojih su učenici rješavali teorijske i praktične zadatke koji obuhvaćaju područja sva tri prirodoslovna područja. Naši su učenici osvojili tri srebrne (Tea Arvaj, Petar Nižić-Nikolac, Noa Jelić Matošević) i jednu brončanu medalju (Paula Vidas). Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financirali su sponzori: Hrvatski Telekom, Hyundai, INA, Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija i Osječka županija, Poliklinika za zaštitu djece, Kartonaža Jedinstvo i Jafaprint Solin.

Natjecatelji koji su sudjelovali u IJSO2015 su odabrani testiranjem najboljih učenika s prošlogodišnjih državnih natjecanja u znanju iz fizike, kemije i biologije. Testiranje je provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a temeljilo se na uspješnosti u rješavanju problemskih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Izabrani su učenici (u zagradi je prvo navedena škola iz koje su učenici došli na državno natjecanje temeljem kojeg su pozvani na testiranje za Olimpijadu, a potom škola koju učenici trenutno pohađaju): Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek), Noa Jelić Matošević (Osnovna waldorfska škola, sada Gimnazija A. Mohorovičića, Rijeka), Petar Nižić-Nikolac (XV. Gimnazija, Zagreb), Marta Paladin (OŠ Stenjevec, sada Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb), Klara Tomašković (XV. Gimnazija, Zagreb) i Paula Vidas (XV. Gimnazija, Zagreb). Svi učenici su se tijekom studenog 2015. godine prošli pripreme u praktikumima i laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a U pripremama učenika za EUSO2015, osim mentora, sudjelovali su također i studenti Tin Klačić, Vedran Vuković i Ivan Šapina.