HRVATSKO KEMIJSKO DRUŠTVO

Tradicija u promicanju kemije u Hrvatskoj od 1926.

EuChemS Sekcija mladih kemičara HKD-a

https://hr.wikipedia.org/wiki/Europska_mreža_mladih_kemičara

Europska mreža mladih kemičara (European Young Chemists' Network, EYCN) je mlada divizija Europskog kemijskog društva (European Chemical Society, EuChemS) osnovana 2006. godine koja promovira kemiju među ljudima mlađim od 35 godina koji su članovi pridruženog europskog kemijskog društva. EYCN se sastoji od odbora s pet zasebnih timova (Membership Team, Networks Team, Global Connections Team, Science Team i Communication Team). Glavni ciljevi EYCN-a su potpora i mentoriranje studenata, istraživača u ranim fazama karijere te profesionalaca putem nagrada, programa razmjene i obrazovnih aktivnosti.

EYCN okuplja predstavnike iz 30 europskih kemijskih društava i jednog pridruženog člana (American Chemical Society, ACS), a više detalja o samoj organizaciji moguće je naći na poveznici European Young Chemists' Network.

Od 2019. godine dr. sc. Marina Šekutor s Instituta Ruđer Bošković je predstavnica Hrvatskog kemijskog društva u EYCN-u, a suradnja s EYCN-om je ostvarena preko EuChemS Sekcije mladih kemičara HKD-a.

Za dobivanje najnovijih informacija o aktivnostima Europske mreže mladih kemičara također se preporuča prijava na službeni EYCN newsletter.

EYCN Twitter      EYCN Facebook      EYCN YouTube      EYCN LinkedIn


8. srpnja 2020.

Započet je novi EYCN projekt naziva EYCN Podcast - Chemistry To Your Ears koji će predstavljati atraktivne teme iz kemije zanimljive široj publici u formatu intervjua s mladim profesionalcima i profesorima. Također će biti zastupljene i najnovije vijesti iz znanosti. Prvu epizodu moguće je poslušati na poveznici EYCN Podcast - Chemistry To Your Ears.


25. veljače 2020.

Otvoren je natječaj za dodjelu European Young Chemist Award (EYCA), nagrade za mlade kemičare koji su postigli izvrsna znanstvena postignuća u svojim poljima. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine tijekom konferencije EuChemS Chemistry Congress. Prijave su otvorene do 15. svibnja 2020., a više detalja o uvjetima prijave moguće je naći na poveznici Guidelines, dok je sama prijava moguća na poveznici EYCA 2020.


24. veljače 2020.

Krajem siječnja 2020. u Španjolskoj (Sitges) uspješno je održan 15. Skup delegata EYCN-a pri čemu je domaćin bilo Katalonsko kemijsko društvo (Catalan Society of Chemistry). Ovo je bila prilika da delegati predstave godišnje aktivnosti svojih kemijskih društava te da se razrade nove ideje kako čim bolje predstaviti kemiju javnosti. Prilikom skupa također su izabrani novi članovi Upravnog odbora: nova Rizničarka (Carina Crucho, Portugal) te novi voditelj tima Science Team (Robert-Andrei Țincu, Rumunjska). Teme o kojima se razgovaralo uključivale su dobrobit studenata, upoznavanje s praksama EU-a koje se tiču znanosti, a bilo je riječi i o planiranju događanja u predstojećem razdoblju.


24. veljače 2020.

EYCN u partnerstvu s Royal Society of Chemistry organizira natječaj kemijskih fotografija PhotoChimica2020, a povodom 50.-og Dana planeta Zemlje. Tema ovogodišnjeg natječaja je održivi razvoj (Sustainable Development), a sam natječaj traje do 7. ožujka 2020. Za sudjelovanje je potrebno objaviti kemijsku fotografiju na socijalnim medijima i označiti s @EYCN i @RoySocChem te kao #PhotoChimica2020.