Znanstvene čarolije

slika Znanstvene čarolije projekt su Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva čiji je cilj popularizacija znanosti među širom populacijom, posebice djecom i mladeži. Projekt je započeo u veljači 2010. godine vođen entuzijazmom nekolicine studenata kemije. Danas je u projekt uključeno preko 20 studenata s Kemijskog, Biološkog i Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta što doprinosi interdisciplinarnosti projekta. Važno je naglasiti da je rad studenata isključivo na volonterskoj bazi potaknut željom da se znanost približi mlađim generacijama te da se pokaže koliko ona može biti zabavna i zanimljiva. Djelovanje je usmjereno na održavanje interaktivnih radionica u kojima djeca samostalno ili uz malu pomoć studenata izvode svoje pokuse. Ovo su samo neke od radionica: Kemija u kuhinji, Kemijska osjetila, Polimeri, Sunčev sustav, Proljetna maštaonica, Evolucija, DNA... Više o ovom projektu možete saznati ovdje.

Simpozij studenata kemičara (SiSK)

slika S obzirom da se sve više studenata kemičara bavi istraživačkim radom, pojavila se potreba za organizacijom simpozija po načelu „studenti za studente“ na kojem bi studenti predstavili svoj rad te izmijenili svoja iskustva i razmišljanja. Simpozij je osmišljen u obliku usmenih izlaganja prijavljenih i pozvanih studenata predavača. Osnovni cilj Simpozija je upravo povezivanje hrvatskih studenata kemičara. Naime, ostvarivanje bolje komunikacije među studentima u Hrvatskoj dovodi do veće konkurentnosti u globaliziranom svijetu.
SiSK organiziraju studenti članovi Studentske sekcije uz pomoć suradnika, članova Hrvatskog kemijskog društva. Događaj se prvi put održava 25. listopada 2014. godine, a prepoznat je od strane naših pokrovitelja HKD-a i Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, kao i od strane PLIVE, suradnika na projektu, i od strane naših donatora BASF-a i Otvorenog dana Kemijskog odsjeka.
Više o 1. Simpoziju studenata kemičara pogledajte ovdje.