HKD 24. HSKIKI V. Prelog - laureat Nobelove nagrade

Od 2013. godine se u sklopu Skupa kemičara i kemijskih inženjera održava Simpozij Vladimir Prelog u okviru kojeg se održavaju predavanja iz područja organske kemije. Simpozij se održava kako bi se odala počast velikom hrvatskom znanstveniku, nobelovcu prof. Vladimiru Prelogu koji je neupitno ostavio značajan doprinos u razvoju organske kemije i farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Simpozij je ujedno i prigoda za dodjeljivanje nagrade Vladimir Prelog koju Hrvatsko kemijsko društvo i Pliva dodjeljuju za iznimne doprinose u području organske kemije mladim znanstvenicima svake druge godine. U okviru Simpozija pozvana su do dva inozemna plenarna predavača, eminentna znanstvenika s iznimnom međunarodnom reputacijom i značajnim doprinosom u području organske kemije. Uz nekoliko domaćih pozvanih predavača važno mjesto zauzima i predavanje nagrađenika.

Osim tradicionalnog značaja odavanja počasti nobelovcu V. Prelogu, simpozij je važan zbog održavanja tradicije kvalitetnih istraživanja u R. Hrvatskoj u području organske kemije, a omogućuje povezivanje s eminentnim istraživačkim grupama u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) te prijenos znanja na mlađe generacije.

Tijekom drugog Simpozija Vladimir Prelog koji se odvijao u sklopu 24. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera koji je održan u Zagrebu, 21.-24. travnja 2015. godine održana su i snimljena sljedeća predavanja:

PLENARNI PREDAVAČI:

Prof. Peter R. Schreiner: Tunneling control of chemical reactions   
(Kontrola kemijskih reakcija tuneliranjem)

Prof. Nediljko Budiša: Chemical Evolution of a Bacterial Proteome   
(Kemijska evolucija bakterijskog proteoma)

POZVANI PREDAVAČI:

Dr. Goran Kragol: The Design of Novel Anti-Inflammatory Macrolides   
(Dizajn novih antiinflamatornih makrolida)

Dr. Davor Margetić: Synthesis of Chlorins by Cycloadition of Pheophorbide A and its Derivatives   
(Sinteza klorina cikloadicijama fenoforbida A i njegovih derivata)

DOBITNIK NAGRADE "VLADIMIR PRELOG":

Dr. Matija Gredičak: Phase-Transfer Catalysed Synthesis of Pyrrolo- and Pyridoindolines   
(Priprava pirolo- i piridoindolinskih jezgara u uvjetima međufazne katalize)

©2015 Hrvatsko kemijsko društvo ◊ Sva prava pridržana
Izrada i oblikovanje: Danijel Namjesnik