image2.jpgimage11.jpgimage4.jpgimage10.jpgimage5.jpgimage8.jpgimage6.jpgimage9.jpgimage3.jpgimage1.jpgimage7.jpg

29. studenoga 2018. u 18 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14, u Zagrebu, dr. sc. Nenad Raos održat će predavanje: "Nove teorije o postanku života".

Iako se o postanku života na Zemlji znanstveno raspravlja još od 19. stoljeća, još ne postoji standardna, od većine znanstvenika prihvaćena teorija o tome kako je nastao prvi život na našem planetu. Govoreći općenito, život je mogao nastati (1) u praoceanu uslijed sinteze organskih spojeva iz atmosferskih plinova (heterotrofna teorija), (2) u morskim dubinama iz vulkanskih plinova te katalitičkim procesima na mineralnim česticama (kemoautotrofna teorija) te (3) inerakcijom organskih spojeva iz svemira, prije svega kerogena, sa vodenom sredinom na Zemlji. U predavanju će se prikazati navedene teorije te će ih se pokušati ujediniti u jedinstvenu sliku kozmološke i geokemijske evolucije.

Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, je kemičar, umirovljeni znanstveni savjetnik u trajnome zvanju koji je cijeli svoj radni vijek proveo u zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Područja njegova znanstvenog interesa je teorijska i koordinacijska kemija te bioanorganska kemija. Koautor je dva sveučilišna udžbenika iz područja dizajniranja lijekova. Također je napisao tridesetak znanstvenih i stručnih članaka iz povijesti kemije, kemijske terminologije te kemijske izobrazbe. Uz znanstveni rad intenzivno se bavi, još od studentskih dana, popularizacijom znanosti. Napisao je preko dvije tisuće znanstveno-popularnih članaka, 13 znanstveno-popularnih knjiga, od kojih je posljenju The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life napisao na engleskom jeziku. Sedam je godina bio glavni urednik časopisa Priroda. Sada je urednik rubike "Kemija u nastavi" u časopisu Kemija u industriji. Nagrađen je 2003. Državnom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti te 1996. godine Nagradom HAZU za prirodne znanosti.
NAJAVA   ∷   Više na stranicama HAZU

Editor: Danijel Namjesnik  |  Copyright: HAZU 2017  |  Joomla template by a4joomla